Om oss

Historien bakom Fjärdingsväg

Undrar du över vart namnet Fjärdingsväg kommer ifrån? Hur gick det till när vi valde att namnge vårt företag Fjärdingsväg?

Det började när Elvira gick på ridskola som ung, hennes första sköthäst och stora kärlek var en nordsvensk brukshäst som hette Fjärding. Han var stor, brun och lugnet själv. Han blev starten på Elviras stora passion för hästar och det var även han som gav henne några av de första inblickarna i körningens värld. Det är mycket tack vare Fjärding som intresset för nordsvensk brukshäst och körning öppnades och flera år efter hans bortgång så föddes tankarna om att leva på just hästar och körning. Kärleken och tacksamheten till Fjärding har alltid funnits där och det var därför tankarna kom om att namnge företaget efter honom.

Som liten så upptäckte Elvira en tavla med en massa gamla måttenheter, till hennes glädje så stod Fjärding med där som ett mått på torra och våta varor. Det fanns även med olika längdmått och där syntes Fjärdingsväg som är 2 672 meter, en fjärdedels gammal mil helt enkelt.  Detta kändes som ett perfekt namn. Det hedrar alltings början med Fjärding och ett äldre längdmått passar utmärkt till verksamheten som bland annat kommer syssla med transport av äldre modell.

När företagstankarna och planerna kom igång ordentligt med hjälp av Martin och deltagandet i Take Off så utvidgades planerna i företaget till att även innehålla arbetsträningsplatser, praktikplatser m.m. I och med att vi är ett arbetsintegrerande socialt företag så vill vi skapa en väg tillbaka in i samhället och arbetslivet för människor som har stått utanför en längre tid. Helt plötsligt fick namnet Fjärdingsväg ännu en betydelse. En väg in i samhället

Så kombinationen av möjligheten att hedra Fjärding och innebörden av vägen in i samhället gör att Fjärdingsväg känns som ett perfekt namn för vårt företag. 

Personal

Vi som står bakom företaget är Elvira Nordvall, 27 år och Martin Bergqvist, 24 år. Vi är bosatta i Skultuna men utgår från Svanå med våra hästar. Elvira har en yrkesexamen i brukshästkörning från Ridskolan Strömsholm, praktisk erfarenhet av körning i flertalet miljöer och sammanhang, senast genom långvarig praktik på Vallby friluftsmuseum där hon hade stort ansvar för motionering och utbildning av deras körhästar. Erfarenheten av hästar är livslång och ett stort brinnande intresse.

Martin har tidigare jobbat hos Skogsstyrelsen med bland annat röjsågsgallring och utmarkering av bitopskydd osv. Hans hästintresse finns med sen barnsben då föräldrarna hade gård med travhästar.

Båda går just nu igenom ett projekt inom kommunen och Arbetsförmedlingen som heter Take Off där målet är start av arbetsintegrerande socialt företag. 

E-post: info@fjardingsvag.se och om du är intresserad av att boka så nås vi på boka@fjardingsvag.se

Våra hästar

Belise är en Nordsvensk brukshäst som är född 2014 i Granhammar, Kungsör. Hon kom hem till Elvira när hon var endast 9 månader gammal och sen dess har hon tränats och utbildats för att passa in i vår verksamhet. Hon är en mycket smart, klok och trevlig häst. Hon har ett otroligt lugn och hon är väldigt trygg i sig själv, det är inte mycket som bekommer henne.

Då hon ännu är ganska ung så kommer det ibland en del bus och rackartyg men när det väl gäller så är hon en klippa! Drar allt man spänner för henne med glädje.


Bimlis Mona-Flisa, Flisa är en shetlandsponny som är född 2008 i Sparreholm. Hon kom hem till Elvira strax innan hon fyllde tre år och sen dess har hon blivit både inkörd och inriden. De har tränat mycket tillsammans inom körning och även tävlat en del. Som bäst har de vunnit DM i brukskörning två år och deltagit i SM en gång.

Flisa drar allt med glädje och hon är väldigt stark trots sin ringa storlek. Hon drar både vagn och släde så som harv och lättare timmer. Flisa är en pigg och vaken ponny med ett väldigt stort hjärta. Hon älskar att pussas och att bli kliad under magen och mellan frambenen. Trots att hon är minst så är hon ledaren och styr och ställer över Belise.

"Allt med häst, bäst på brukshäst!"

© Copyright fjärdingsväg.se               Tel: 073-541 98 73    E-post: info@fjardingsvag.se     Facebook: https://www.facebook.com/Fjardingsvags/